Samen sterk

De geschiedenis van de partij gaat terug tot 1986. Toen werden PGE-M en SVM, de voorlopers van EML, opgericht.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis EML

Eind 1986 werden – vrijwel tegelijkertijd maar onafhankelijk van elkaar – de vereniging Partij Groot Eijsden (PGE) en Samenwerkingsverband Margraten opgericht. Grondlegger in Eijsden was Peter Piatek, in Margraten Wiel Dreessen. De twee partijen beogen allebei een sterke lokale politiek met een korte lijn naar de burgers, en zonder gebonden te zijn door landelijke politieke richtlijnen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 veranderde PGE haar naam in Partij Groot Eijsden-Margraten (PGE-M) als logisch gevolg van de fusie van beide gemeenten in 2010. Samenwerkingsverband Margraten heette inmiddels Samenwerkings Verband Margraten (SVM).

PGE-M is altijd een belangrijke speler geweest op het politieke toneel van de gemeente Eijsden, later Eijsden-Margraten, zowel in diverse coalities als in de oppositie. SVM heeft altijd een krachtige oppositie gevoerd, zowel in Margraten als in Eijsden-Margraten. Beide partijen behaalden in 2014 ieder drie raadszetels.

Het plotselinge overlijden van Ron Thimister, fractievoorzitter van PGE-M, in 2015 was een enorme klap voor de partij. Hij was een centrale figuur en een gedreven en menslievende persoonlijkheid. De jonge Chris Piatek volgde hem op.

Fusie

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 besloten PGE-M en SVM samen te gaan. Dat resulteerde in een nieuwe partij Eijsden Margraten Lokaal (EML). Deze komt op 21 maart 2018 voor het eerst uit met 35 kandidaten. Direct na de verkiezingen krijgt de samenwerking ook formeel gestalte in een nieuw te vormen politieke vereniging. In 2022 bestond de lijst uit 25 kandidaten en EML werd samen met het CDA de grootste partij met maarliefst 6 zetels.

Ereburgers

Peter Piatek en Wiel Dreessen zijn vanaf de oprichting altijd het boegbeeld van hun partij gebleven. Beiden werden daarvoor geëerd met koninklijke onderscheidingen. Peter Piatek werd daarnaast in 2010 ereburger van Eijsden en Wiel Dreessen werd ereburger van de gemeente Eijsden-Margraten in 2016. Hij was het langstzittende raadslid van Nederland. Beiden hebben mede ook samen gestalte gegeven aan de fusie van PGE-M en SVM tot de nieuwe partij Eijsden-Margraten Lokaal.

Laatste nieuws

EML

Raadsvergadering 27-4-2023

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen maandag 24 april stond als belangrijkste onderwerp het vaststellen van het regionaal beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning…
05/05/2023
Bekijk het hele nieuwsoverzicht

Word lid

Word lid van Eijsden Margraten Lokaal. Want samen bereiken we veel meer dan ieder voor zich.

Word lid!

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie? Neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag.

Neem contact op