Nieuws

Chris Piatek, 1 jaar wethouder

By 05/07/2019 No Comments

Één jaar wethouder……………..zit er alweer op. En dan gaat dat toch snel.

Één jaar ben ik nu wethouder Sociaal Domein, Welzijn, Sport en Bewegen, Kunst en Cultuur, Volksgezondheid en Onderwijs. En ik moet zeggen dat dat al lang niet meer zo gek klinkt als toen iemand me daar voor het eerst mee aansprak. Het begint aardig te wennen. En het is leuk. Het is ook aanpoten, want het is een flinke portefeuille. En er is toch echt maar één manier om erachter te komen wat het inhoudt om wethouder te zijn en dat is het te zijn.

Op 29 mei 2018 werd ik beëdigd en op 1 juni 2018 startte ik met mijn eerste werkdag, met mijn eigen parkeerplek en eigen kamer met op de deur “Wethouder C. Piatek”.  Je vergeet haast door de hectiek, de volle agenda en vele indrukken hoe bijzonder het eigenlijk is.  

Ik ben erg fijn ontvangen door de ambtenaren, iedereen was behulpzaam aan het begin van deze periode en dat zijn ze nu nog. Maar het was natuurlijk ook voor hen erg wennen, ze waren immers gewend aan twee wat oudere en zeer ervaren wethouders en plotseling staat een jongeman van 37 jaar zonder enige bestuurlijke ervaring voor hun neus. Met natuurlijk wel wat jaren werkervaring in het Sociaal Domein maar in de uitvoering, deze ervaring heeft echter ook zijn voordelen.  

Het was wel even wennen die (publieke) rol die je plotseling hebt, in het gemeentehuis maar ook binnen de gemeenschap, dit was natuurlijk niet helemaal onbekend voor me, mijn vader Peter, is immers ruim 12 jaar wethouder geweest, maar toch, of het nu zo voelt of niet, je blijft “meneer de wethouder”. Veel mensen willen een gesprek met je om kennis te maken, om over een subsidieaanvraag te praten of hechten veel waarde aan je aanwezigheid bij een belangrijke wedstrijd. Als men dan ook nog een speech verwacht dan is het toch wel even slikken. Gelukkig word ik ook hierin ondersteund.

Gaat alles van een leien dakje, nee, zoals eerder aangegeven is het een mooie maar pittige portefeuille waar veel geld mee is gemoeid en waar ook veel financiële tegenslagen te verwerken zijn. Daar werd ik al vrij snel mee geconfronteerd toen we na de vakantie in september de begroting gingen opstellen.

Het was een jaar van ontzettend veel leren en bezig zijn met onderwerpen waarvoor ik de politiek in ging. Het is ook fascinerend om het ambtelijk apparaat vanaf een hele andere kant mee te maken en vooral te zien hoeveel er allemaal in omgaat.

Tijdens de commissie- en raadsvergaderingen zit ik nu aan de andere kant van de tafel. Voelt ergens heel vertrouwd maar tegelijkertijd is m’n rol fundamenteel anders. Ik ben nu de verantwoordelijke voor het beleid en degene die alle (kritische) vragen mag beantwoorden. Maar die politieke spannende momenten zijn ook wel weer de leuke momenten, en geven je een kick als je er ongeschonden door bent gekomen.

Dit als korte terugblik op mijn eerste jaar wethouder, rest mij enkel jullie allemaal een fijne vakantie te wensen!

Vriendelijke groet,

Chris Piatek