EML probeert oplossingen aan te dragen voor de problemen in hartje Eijsden. Hiervoor gaan wij allereerst in gesprek met bewoners en ondernemers. Zij ervaren immers dagelijks de gevolgen van een mooi plekje aan de Maas, van een populair pontje en succesvolle horecaondernemers.

Om aan de hierdoor ontstane ergernis een einde te maken hebben de ondernemers aangeboden om de vergunninghouders zone gedurende 24/7 te ‘gunnen’ aan de inwoners.

EML en zeker de bewoners zijn door deze geste blij verrast, want dit zal rust en duidelijkheid brengen voor iedereen: voor de inwoners, voor de ondernemers en voor de bezoekers.

Wel vragen de ondernemers om een alternatieve parkeerruimte in de nabijheid. Daarbij denken ze aan uitbreiding van de reeds bestaande parkeervoorziening bij het meetponton aan de Trichterweg tot 30 a 40 plaatsen. Liggend tussen nu al reeds bestaande dijken en ingebed in hagen (zie Sofa in Heugem) zou dit aan het oog onttrokken kunnen worden zonder dat dit een negatief effect heeft op de huidige uitstraling. Bovendien belemmert het ponton nu al vele jaren het vrije uitzicht op de Maas.

Volgens EML is het gevraagde aantal wellicht wat ruim voor deze plaats. In overleg met Rijkswaterstaat zal daarom bekeken moeten worden of en in welke mate er op deze plaats iets kan worden verbeterend. Verder heeft onze gemeente concrete plannen om in de Stiegel een parkeervoorziening aan te brengen. Dit is slechts enkele minuten lopen van het druk bezochte centrum vandaan.

Ook blijft EML in nauwe samenwerking met het gemeentebestuur werken aan duidelijke bebording die bezoekers reeds voor zij het drukke centrum binnen komen verwijst naar bestaande en vaak weinig gebruikte parkeervoorzieningen aan de rand van de kern.

Zoals gezegd blijven wij zoeken naar oplossingen, oplossingen die soms voordelen voor de een en nadelen voor de ander oplevert. Balans vinden tussen voor- en nadelen blijft dan ook altijd moeilijk, echter niets doen is zeker geen optie.

Willen we het centrum leefbaar voor onze inwoners en bereikbaar voor onze gasten houden dan zullen we iedere oplossing die voorhanden ligt moeten bekijken en overwegen.